Miten työyhteisösi istuu ja liikkuu työssä ja vapaa-aikana?
Tarjoamme tutkitusti parhaita käytäntöjä ja menetelmiä liikkumisen lisäämiseen ja istumisen vähentämiseen yritysten ja heidän työntekijöidensä työhyvinvoinnin parantamiseksi.
Mittaamme henkilökunnan liikkumattomuutta objektiivisilla mittareilla ja rakennamme sen pohjalta ohjelman, jonka tavoitteena on liikkumattomuuden vähentäminen sekä työ- että vapaa-aikana.
Koko organisaation läpäisevät toimenpiteet
Ohjelman rakenne ja räätälöinti yrityksen tarpeisiin
Yhteistyössä
UKK Terveyspalvelut ja Varalan Urheiluopisto
Yhdessä UKK Terveyspalvelut ja Varalan Urheiluopisto tarjoavat ainutlaatuisen kokonaisuuden työhyvinvointipalveluita, joita pohjautuvat alan parhaiden asiantuntijoiden vuosikymmenten kokemukseen alan johtavasta tutkimuksesta ja käytännön työstä.
Varalan Urheiluopisto
Vuonna 1909 perustettu Suomen vanhin urheiluopisto ja moderni osaamiskeskus, joka tarjoaa yrityksille monipuolisia liikuntapalveluita.
Palvelut pohjautuvat sen useiden vuosikymmenien kokemukseen liikuntakasvatuksesta, terveellisestä liikunnasta, liikunta- ja liikunnanohjaustaidoista aina huippu-urheiluvalmennukseen.
UKK Terveyspalvelut
Pääosin UKK-instituutin omistama terveyden, terveysliikunnan ja hyvinvoinnin palveluihin keskittynyt yritys.
Yhtiö tekee saumatonta yhteistyötä UKK-instituutin kanssa jalkauttamalla palveluissaan viimeisintä tutkimustietoa liikunnan terveyshyödyistä sekä liikkumattomuuden terveyshaitoista.
Ota yhteyttäKatso 12.5. julkaistu tiedote (PDF -muodossa): Tiedote_12052014_Varala_UKKTP
Miten yritys hyötyy palvelusta?
Yhteenveto hankkeen vaikuttavuudesta
- aktiivisuus-, kunto- ja terveysmuutokset
- kustannus- ja terveyshyödyt
Toimenpidesuositukset tuleville vuosille
Tilaisuus osoittaa työntekijöille, että yritys investoi heidän hyvinvointiinsa
Sairauspoissaolot pienevät
Palvelun sisältökuvaukset
Terveys- ja elämänlaatukyselyt
Asiakkaan tarpeen mukaan räätälöidyt kyselyt ja selvitykset.
mittaukset liikemittarilla
Mittaamme henkilökunnan liikkumattomuutta ja rakennamme ohjelman, jonka tavoitteena on paikallaan olon (istuminen) vähentäminen sekä työ- että vapaa-aikana.
Osallistumiskynnys on matala ja pienilläkin pysyvillä teoilla on mahdollista saada paljon aikaan.
Liikemittari on 3-suuntainen kiihtyvyysanturi, joka mittaa kokonaisvaltaisesti päivittäistä fyysistä aktiivisuutta sekä työssä että vapaa-aikana mm. seuraavilta osa-alueilta: kevyen ja rasittavan liikunnan määrä, keskimääräiset päivittäiset kävely- ja juoksuaskeleet sekä istumisen, makaamisen ja seisomisen määrä.
Liikemittauksista saatuja tuloksia voidaan käyttää mm. terveysriskien arvioimiseen, liikkumattomuuden purkamiseen, työtehtävien suunnitteluun ja jaksottamiseen, osallistujien arkiaktiivisuuden lisäämiseen.
Tulokset palvelevat myös työterveyshuoltoa ja yhteenvetojen muodossa koko organisaatiota.
Muut terveys- ja kuntokartoitukset
Tanita -kehonkoostumusanalysaattorilla tehtävästä Bioimpedanssimittaus antaa tietoa kehon koostumuksesta helposti, nopeasti ja luotettavasti.
- Mittaus on tehokas työkalu ravintotottumusten, terveysliikunnan, painonhallinnan ja muiden elämäntapamuutosten motivointiin, monitorointiin ja seurantaan.
- Asiakas saa testipalautteeksi raportin, jossa on yksityiskohtaista tietoa kehon koostumuksesta (mm. rasvaprosentti, lihasmassa, lihastasapaino jne.). Testiraportti käydään läpi testaajan kanssa heti mittauksen jälkeen. Tarvittaessa ryhmille voidaan järjestää erillinen testipalauteluento (30 min) heti testin päätyttyä.
UKK -kävelytestillä arvioidaan testattavien kestävyyskuntoa. Se on turvallinen ja helposti toteutettava testi, joka soveltuu erityisesti suurien ryhmien testimuodoksi.
- Testissä kävellään radalla tai tasaisessa maastossa 1 tai 2 km:n matka oman kunnon ja terveyden sallimissa rajoissa mahdollisimman reippaasti. Kävelyn jälkeen testattavalta mitataan loppusyke.
- Kävelyajan, loppusykkeen ja kehon painon perusteella lasketaan kuntoindeksi, jonka avulla voidaan arvioida testattavan kestävyyskuntoa.
- Testipalaute sisältää arvion kestävyyssuorituskyvystä ja lyhyet perusohjeet liikkumiseen. Palautteet ja testipalauteluento (45 min) järjestettävissä 1-2 h testin päättymisestä riippuen ryhmän koosta.
Polkupyöräergometritestillä arvioidaan testattavien hengitys- ja verenkiertoelimistön kuntoa eli kestävyyskuntoa.
- Testin perusteella laskettava maksimaalinen hapenkulutus (maksimaalinen hapenottokyky – VO2 max) kuvaa hengitys- ja verenkiertoelimistön, sydämen, työskentelevien lihasten ja niitä huoltavien järjestelmien toiminnan tehokkuutta pitkäkestoisessa liikuntasuorituksessa. Testistä saa monisivuisen henkilökohtaisen testipalautteen, joka sisältää arvion maksimaalisesta hapenkulutuksesta, sykerajat liikuntaan ja testitulosten perusteella laaditun liikuntaohjelman kestävyyskunnon kohotukseen.
Kynnystestit (pp-ergo, juoksumatto, sauvakävely, uinti)
- Kynnystestin voi tehdä pyöräergometrilla polkien, juoksumatolla juosten / sauvakävellen tai uimahallissa uiden.
- Testimenetelmästä riippumatta kaikissa kynnystesteissä perusperiaate on sama: Testisuorituksen tehoa / nopeutta lisätään nousujohteisesti uupumukseen asti. Urheilijalta otetaan sormenpäästä testisuorituksen aikana tietyin väliajoin verinäyte, josta analysoidaan laktaattipitoisuus. Testinaikainen syke tallennetaan sykemittarille.
- Tehon/vauhdin/työmäärän, laktaatin ja syketietojen perusteella määritetään sykerajat sekä kynnysvauhdit ja -tehot liikuntaan. Uintitesteissä määritetään lisäksi vetotiheys- ja pituus.
- Kynnysarvojen ja maksimisuorituksen perusteella voidaan arvioida kokonaisvaltaisesti urheilijan kestävyyssuorituskykyä ja seurata kuntotasossa tapahtuvia muutoksia.
Kynnystestit (pp-ergo, juoksumatto, sauvakävely, uinti)
- Kynnystestin voi tehdä pyöräergometrilla polkien, juoksumatolla juosten / sauvakävellen tai uimahallissa uiden.
- Testimenetelmästä riippumatta kaikissa kynnystesteissä perusperiaate on sama: Testisuorituksen tehoa / nopeutta lisätään nousujohteisesti uupumukseen asti. Urheilijalta otetaan sormenpäästä testisuorituksen aikana tietyin väliajoin verinäyte, josta analysoidaan laktaattipitoisuus. Testinaikainen syke tallennetaan sykemittarille.
- Tehon/vauhdin/työmäärän, laktaatin ja syketietojen perusteella määritetään sykerajat sekä kynnysvauhdit ja -tehot liikuntaan. Uintitesteissä määritetään lisäksi vetotiheys- ja pituus.
- Kynnysarvojen ja maksimisuorituksen perusteella voidaan arvioida kokonaisvaltaisesti urheilijan kestävyyssuorituskykyä ja seurata kuntotasossa tapahtuvia muutoksia.
Firstbeat hyvinvointikartoitus kertoo sydämesi hyvinvoinnista. Se antaa objektiivista ja mitattavaa tietoa aidossa ympäristössä.
- Hyvinvointikartoitus perustuu sydämen syketietoa analysoivaan tietokoneohjelmaan, hyvinvointianalyysiin, joka tunnistaa fysiologisia muutoksia sykevälivaihtelusta.
- Mittaukset toteutetaan tavallisten päivien aikana – ei testiympäristössä.
- Hyvinvointianalyysin avulla saat selville mm. kuormitustilasi ja voimavarasi, unesi laadun ja liikunnan riittävyyden sekä energiankulutuksesi.
- Tavoitteena on tarkastella elämäntapojen vaikutuksia terveyteen ja jaksamiseen ja tulosten perusteella suunnitella jatkotoimenpiteitä hyvinvoinnin edistämiseksi.
Energiatesti koostuu kuntotestistä, hyvinvointikyselystä sekä biometrisistä mittauksista.
- Testi antaa tietoa omasta terveydentilastasi, kehosi suorituskyvystä ja siten koko energiatasostasi.
- Testi määrittää henkilön energiaindeksin, joka kertoo ajan, jonka ihminen jaksaa tehdä töitä, harrastaa vapaa-ajalla tai puuhailla kotona päivän aikana. Energia ilmoitetaan tunteina ja minuutteina. Energiaindeksin laskennassa painottuvat työkyvyn kannalta merkittävimmät tekijät kuten aerobinen kunto, verenpaine ja lihaskunto.
- Testitulos kannustaa liikunnallisten ja terveellisten elämäntapojen aloittamisessa sekä motivoi niiden ylläpitämisessä. Energiatesti on tehokas ja luotettava kuntotestausprotokolla, jonka voi hyvin suorittaa myös esimerkiksi työpaikan kokoustilassa
Runteqin Runlab juoksutesti tarjoaa edistyksellisen ratkaisun juoksutekniikan analysointiin ja auttaa juoksijaa pienentämään vammautumisriskiä ja parantamaan suorituskykyä.
- Testi soveltuu niin pidemmälle ehtineille harrastajille kuin kaikille, jotka haluavat erityisesti parantaa juoksutekniikkaansa.
- Testissä voidaan tarkkailla ja sen perusteella kehittää esim. Keskivartalon hallintaa, askelpituutta, jalan asentoa maahan tullessa ja juoksurytmiä.
- Kaikilla näillä on tutkitusti merkitystä sekä suorituskyvyn että vammautumisriskin kannalta.
Infoklinikat eri osa-aluista
- Paikallaanolon haitat
- Liikunnan annostelu
- Terve kuntoilu
- Ravintotietous
- Hyvinvointipäivät
- Henkinen valmennus
- Johdon konsultointi
Ohjattu liikunta ja valmennus
- Liikuntapäivät
- 50+ eri liikuntamuotoa
- Ryhmä- ja henkilökohtainen ohjaus ja valmennus
- Liikuntakoulut
Sähköinen liikuntapäiväkirja
Interaktiivinen sähköinen päiväkirja tuo henkilökohtaisen valmentajan luoksesi
- henkilökohtainen profiili omalla salasanalla
- tavoitteiden asettelu: liikunnan määrä, kehon paino, vyötärönympärys…..
- ryhmäkeskustelualusta
- liikkumisen seuranta, valmentajan kommentointi ja kannustus
- omat kartoitustulokset
Johdon koulutus
Osaava johto mahdollistaa ohjelman tiimoilla käsiteltyjen ja opittujen asioiden muuttamisen hyviksi käytännöiksi.
Hyvinvointipäivät, tempaukset ja kampanjat
Suunnittelemme ja organisoimme tavoitteidenne mukaiset tapahtumat.
Seuranta palautteineen
Kartoitukset ja niiden seuranta tuottavat yksilölle objektiivista tietoa ohjelman vaikuttavuudesta.
Koko organisaation kattava raportointi toimenpidesuosituksineen
Kattava loppuraportti on parhaimmillaan työhyvinvoinnin työkalu ja suunnan näyttäjä yrityksen tulevassa toiminnassa.
- yhteenveto hankkeen vaikuttavuudesta
- aktiivisuus-, kunto- ja terveysmuutokset
- kustannus- ja terveyshyödyt
- Toimenpidesuositukset tuleville vuosille
- yrityskohtaiset suositukset liikkumattomuuden vähentämiseksi, aktiivisuuden lisäämiseksi ja terveyden edistämiseksi sekä työyhteisössä että vapaa-ajalla
Suomi on Euroopan kärjessä istumiseen käytetyssä ajassa
Joka toinen kansalainen istuu vähintään kuusi tuntia päivässä, ja moni viettää istuma-asennossa yli puolet valveillaoloajastaan. Liika istuminen altistaa mm. lihasten surkastumiselle, verenkierron häiriöille, selkä-, ja hartiavaivoille sekä diabetekselle. Istumisen on todettu olevan yhteydessä kokonais- ja sydänkuolleisuuteen vapaa-ajan liikunnan harrastuksen määrästä riippumatta.
Muuttuneet työnkuvat ja istumisammatit
- Työn vaatima energiankulutus on laskenut merkittävästi
- Joka neljäs suomalainen tekee istumatyötä
- Istuessa lihasten kapasiteetista on käytössä 1,5 %
- Yli 50 % Suomen työmatkoista taitetaan henkilöautolla ja lähes puolet noista matkoista on alle 5 km mittaisia
Muuttuneet vapaa-ajan viettotavat
- Television katsominen ja tietokoneen käyttö lisääntynyt merkittävästi
- Kotitöitä helpottavat erilaiset laitteet