Talkoot – kehon ja mielen kuntosali

Kirjoittaja:
Maarit Piirtola, tutkijatohtori, fysioterapeutti,
Helsingin yliopisto, Kansanterveystieteen osasto

 

Talkoot – kehon ja mielen kuntosali

Työnnän kotikärryjä ylämäkeen. Jo kymmenettä kertaa. Hiki valuu ja hengästyttää. Ylämäen päällä puran haravointikuorman kompostiin. Ennen kärryjen kääntämistä muistan ajoittain vihoittelevan selkäni. Koukistan polvista, jännitän pakaralihaksia ja keskikehoa. Keho tottelee ja hienosti sujuu. Aurinko pilkistää honkapuiden välistä.

Ihmisellä on yli 600 lihasta. Pihatalkoiden yhteydessä käytän niitä kaikkia. Nostan, kannan, työnnän, vedän, käännän, väännän, kierrän ja taivun. Syke nousee ja laskee. Koordinaatio- ja tasapainoharjoittelu tulevat kaupan päälle. Talkootoiminta on kokonaisvaltaista intervalli- ja kehonhallintaharjoittelua parhaimmillaan.

Talvi on uittanut rannalle rojua ja roskaa. Vettynyt materiaali on painavaa. Tuon pesusaavin lähemmäksi ja nostelen mudansekaista tavaraa soikkoon. Muistan taas vihoittelevan selkäni. Päätän nostella vain pieniä kuormia kerrallaan. Kyykistelyitä tulee vähän useampia, mutta mitä siitä. Keski-ikäiselle naiselle jokainen jalkakyykky ja jokainen lapioitu hauiskääntö on kuin laittaisi rahaa pankkiin myöhempiä vuosia varten.

Talkoilla tarkoitetaan perinteistä ”naapuriavun” muotoa, johon liittyy myös vahva yhteisöllisyyden tunne. Talkoissa autetaan tai annetaan muuta työpanosta ilman korvausta. Talkoiden järjestäjä tosin yleensä palkitsee osallistujat ruhtinaallisilla talkooeväillä tai jopa talkoosaunalla. Se on se rentoutusosuus. Joku saattaa myös intoutua parantamaan vähän maailmaa. Kehon hyvinvointi tarvitsee virikkeitä monipuolisesti.

Haravoidessa huomaan rakon peukalon hangassa. Pitää laittaa laastari ja vaihtaa paremmat työhanskat. Samalla muistan, että haravoida voi molemmilta puolilta. ”väärin päin” haravointi tuntuu vähän kömpelöltä, mutta kehoni kiittää myöhemmin. Saan lihasharjoitusta selän ja hartian lihaksille molemmista suunnista. Kymmenen rapsutusta ja vaihto.  Siistiä tulee.

Suomessa, maassa jossa asuu yksi maailman onnellisimmista kansoista, on myös paljon yksinäisyyttä ja irrallisuuden tunnetta. Kuntosali on oiva paikka ystävystyä ja viettää aikaa läheisten kanssa. Joskus kuule kuntosalilla keskustelua siitä, mitenköhän kaiken tämän punttienergian saisi kanavoitua vaikka sähkön tuotannoksi? Olisi ehdotus, lisätään kehon ja mielen luomukuntosaleja eli piha-, puisto ja metsätalkoita.

Yritän muistaa pitää työskentelyn ohessa taukoja. Maailma tuskin tulee valmiiksi vain minun työpanoksestani. Käyn juomassa virvokkeita ja tankkaamassa energiaa noutopöydästä. Samalla tulee vaihdettua ajatuksia vähän vieraampienkin talkoovieraiden kanssa. Huomaan, että yksi osallistujista on istunut vähän enemmän eväiden ääressä kuin rapsutellut pihaa haravan varressa. Se ei ole minulta pois. Mukavaa että hän on tullut paikalle. Jokainen tekee ja osallistuu oman vointinsa ja kykyjensä mukaan.

Yksi erityinen etu talkoissa on niiden kesto. Harvoin tulee kuntosalilla viihdyttyä yli neljää tuntia. Talkoot ovat kuin triathlon-suoritus.  Paitsi että se ei ole yksilö- vaan ryhmäsuoritus. Tehdään yhdessä – koetaan yhdessä – voidaan kaikki paremmin.

Mitäpä jos haastaisit itsesi tänä kesänä talkoiden kokoon kutsujaksi tai osallistuisit ainakin yksiin talkoisiin?
Lisälukemista: http://www.vahvistamo.fi/vahvistamo/ihmissuhteet/yhteiso_ja_osallisuus (06062014).