Lisää arjen aktiivisuutta työmatkapyöräilystä!

Kirjoittaja: Jussi Kirjavainen, toimitusjohtaja, Gymstick Liikuntapalvelut Oy

Työssäni olen yrittänyt saada ihmisiä liikkumaan terveytensä kannalta riittävästi jo toista vuosikymmentä, välillä siinä onnistuen ja välillä taas epäonnistuen. Iän myötä hikiliikunnasta ”vouhottaminen” on vaihtunut motivointiin riittävästä arkiliikunnasta ja ajatukseen siitä, että liikunta tulisi kuin huomaamatta arjen askareiden lomassa. Liikunnan ilosanomaa jakaessani olen huomannut, että liikkumattomien ihmisten saaminen liikkuviksi vaatii usein todella isoja muutoksia ihmisten ajatusmaailmassa, jotta ne johtavat pysyviin käytännön tekoihin. Tämän vuoksi onkin äärimmäisen tärkeää, että erilaisille ihmisille osataan tarjota juuri oikeita keinoja liikunnan lisäämiseksi, osalle sopii ohjatut liikuntaryhmät, toisille henkilökohtainen valmentaja ja kolmannelle motivointi työmatkaliikuntaan jne.

Itse painiskelen toisenlaisen ongelman parissa… Yritän jostakin löytää lisätunteja liikuntaan arjen kiireitä lisäävien perheen ja työn tuottamien velvollisuuksien viidakosta. Asetimme ystäväni kanssa tavoitteeksi osallistua vuoden 2015 Norseman kilpailuun. Norseman on täysipitkä triathlon Norjassa joka poikkeaa täysin ns. tasamaa triathloneista ja on reitiltään erittäin vaativa ja mäkinen. Nähtyäni videon kilpailusta ja sen haastavuudesta kävi selväksi, että pelkkä maaliin pääseminen on aivan käsittämättömän vaativa fyysinen ponnistus. Oli heti selvää, tuo on seuraava oma fyysinen haasteeni.

Mistä siis lisää aikaa liikunnalle? Tämän saman ongelman parissa painiskelevat varmasti monet muutkin vaikka tavoitteet meillä kaikilla poikkeavat toisistaan. Oma työmatkani kotiovelta työmaalle kestää pyörällä n. 30 minuuttia, jos siis pyöräilen töihin ja takaisin tuo tämä huomaamatta tunnin liikuntaa lisää viitenä päivänä viikossa, eli yhteensä viisi tuntia liikuntaa pelkästään työmatkoista. Täytän siis pyöräilemällä työmatkat jo kaksinkertaisesti liikuntasuosituksien vähimmäismäärän tarvittavasta liikunnan määrästä! Täyspitkän triathlonin läpäisemiseksi vielä mäkisessä maastossa tämä ei vielä riitä, mutta antaa todella hyvää pohjaa peruskunnon rakentamiselle. Kaiken kukkuraksi säästän rahaa ja aikaa säästyy myös perheen askareille ja kunto kiittää, joten kaikki ovat tyytyväisiä. Heitänkin tässä haasteen kaikille lisäämään työmatkapyöräilyä ympäri vuoden!